Cine nu poartă mască din motive medicale ar fi într-o situație serioasă, în care nu mai poate îndeplini multe activități, a declarat șeful DSU, Raed Arafat. Acesta sugerează că persoanele care sunt scutite de la portul măștii sau refuză să o folosească pot lucra exclusiv online. Senatoarea AUR Diana Șoșoacă a anunțat luni seară, pe o rețea de socializare, că va da în judecată Ministerul Sănătății, DSP București și Senatul României pentru că i-au făcut publică adeverința medicală pe care aceasta o obținuse de la medicul de familie pentru a fi scutită de la purtarea măștii de protecție.
„Noi avem și la purtarea centurii de siguranță și la mască, avem undeva că, dacă din motive medicale n-o poți purta, dar aici trebuie motive medicale reale, trebuie să fie ceva foarte serios, care după asta te întrebi dacă persoana respectivă mai poate să-și exercite funcțiile”, a spus Arafat la Digi24.
„Orice persoană care se află în preajma unei persoane care nu vrea să poarte masca are dreptul să se ridice și să plece, pentru că poate consideră că viața îi e pusă în pericol, pentru că nu știm dacă persoana respectivă este infectată sau nu”, a adăugat el.
„În momentul în care n-ai posibilitatea să porți masca sau nu vrei, participi online, există tehnologie modernă, să nu fii fizic la fața locului”, a mai spus Arafat.
Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a cerut, luni, instituțiilor statului să verifice adeverința invocată de Diana Șoșoacă, senator AUR, pentru a nu purta mască de protecție, după ce aceasta a apărut fără ea în Parlament.
Și Comisia pentru validare a Senatului a solicitat, luni, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) să verifice şi să răspundă „cu celeritate” cu privire la adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă, senator ales pe listele AUR, prin care este exceptată de la purtarea măştii de protecţie.
„Vă adresăm rugămintea de a verifica îndeplinirea condițiilor legale prevăzute de Ordinul nr. 874/81/2020 și de a ne comunica dacă (1) bolile menționate în adeverința medicală atașată fac parte din categoria «bolilor care afectează capacitatea de oxigenare», (2) adeverința medicală atașată a fost emisă cu respectarea competenței legale și (3) titularul adeverinței medicale atașate este exceptat de la purtarea măștilor de protecție în spații închise”, potrivit solicitării Senatului.